Details
Date:

April 29

Time:

19:00 - 20:30

Event Category:

Events, My events, Savonlinna

Click to Register: Click to Register
Venue

Savonlinnan Kulttuurikellari

Olavinkatu 34

Savonlinna, Finland, 57130

Muhasaaren Teatteri goes Kulttuurikellari – kevät 2020

ke 29.4. klo 14 ja klo 19

Tällä teoksella avattiin aikoinaan koko Muhasaaren Teatterin toiminta ja sittemmin se vieraili vielä toiveuusintana kesällä 2017.

Aiemmin sensuroidut kalevalaiset kansanrunot nähdään nyt lavalla! Ei herkkähermoisille.

Lavalla: näyttelijät Eero Enqvist ja Pinja Hahtola sekä muusikko Petra Lampinen

Lemmestä, halusta ja puutteesta, suoraan ja kaunistelematta – kuten esi-isämme siitä puhuivat! Elias Lönnrotin ja C.A. Gottlundin haavin tarttui runonkeruumatkoilla myös aimo kasa materiaalia, joka piilotettiin epäsiveellisyytensä vuoksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistojen kätköihin.
Näyttelijät Eero Enqvist, Pinja Hahtola ja muusikko Petra Lampinen ovat tarttuneet aiheeseen ja syntyi oivaltava ja punat poskille kohottava esitys, jossa ääneen pääsevät niin Kalevalasta tutut hahmot kuin vallattomat sukuelimetkin. Jouhevaa tekstinkuljetusta höystää runoihin sävelletty musiikki.

Hauska, kaunis ja herättävä esitys juhlistaa sopivan räväkällä tavalla 175-vuotiasta Kanteletarta ja 180-vuotiasta Kalevalaa ja monipuolistaa kuvaamme kansanrunoudesta, niin kuin suomen kansan seksuaalisuudestakin!

Enqvist, Hahtola ja Lampinen ovat koonneet myös samannimisen kirjan, jonka WSOY julkaisi viime vuonna.
Tupa ryskyi- esitys on nähty useissa helsinkiläisissä teattereissa sekä kiertueella ympäri Suomea (mm. Kajaanin runoviikko, Lappeenrannan kehruuhuone, Sastamalan vanhan kirjallisuuden päivä,Kirjamessut,Tampereen teatteri).Pieni maistiainen esityksestä nähtiiin myös YLETV2:n Linnan juhlien jatkoilla Itsenäisyyspäivänä 2015. Esitys tunnin mittainen ja keveällä otteella tutkailee suomalaisen kansallisrunouden unohdettuja säkeitä. Työryhmä palkittiin Turun kirjamessuilla 2015 Elsa Heporauta-palkinnolla Vuoden Kalevalaisesta teosta.

“Ei ole pillu pahoista tehty, eikä aivan arvosista,
Tehty kuusta, tehty voista, silkasta sian lihasta,
Emäreikä enkelistä, kieli Kiesuksen lihasta.”
-⁠Elias Lönnrot 1828-

Kesto 1,5 h väliajan kanssa.

Liput 28 / 25 e, Muhasaaren ennakkolipunmyynti osoitteessa https://muhasaarenteatteri.tapahtumiin.fi/fi/

https://www.muhasaarenteatteri.com/ohjelmisto-2019/muhasaaren-teatteri-goes-kulttuurikellari-esitykset/tupa-ryskyi-parret-paukkui/