Details
Date:

February 14

Time:

19:00 - 23:59

Event Category:

Vantaa

Click to Register: Click to Register
Venue

Heureka

Kuninkaalantie 7

Vantaa, Finland, 01300

H18: Aikuisten ilta – Bisseä ja tiedettä

Perjantaina 14.2. klo 19–00 Heurekassa kippistellään tieteelle yhdessä ystävien kanssa! Vain aikuisille suunnattu H18: Bisseä ja tiedettä -tapahtuma tarjoaa rentoa, huurteista ja informatiivista ohjelmaa oluen tieteestä. Tapahtuma sopii niin maltaisen maailman vasta-alkajille, tuttavuutta oluiden monipuoliseen maailmaan tekeville kuin myös alan aktiivisille harrastajille.

Olut on yhdistelmä tiedettä, taidetta ja teknologiaa. Puolen tunnin mittaisissa asiantuntijaesityksissä tutustutaan oluen valmistuksen saloihin Brewniversen Juha Sinisalon johdolla. Pääosassa puheenvuoroissa ovat myös oluen raaka-aineet. VTT:n panimolaboratorion tutkija Jarkko Nikulin avaa oluiden historiaa etenkin hiivojen näkökulmasta. Olutta on Suomessa pantu ja juotu jo tuhansia vuosia. Viime vuosikymmenen aikana kuva panimohiivojen evoluutiosta on tarkentunut huomattavasti uusien löydösten ja tehostuneen genomianalytiikan myötä. Luonnonvarakeskuksen tutkija Juha-Matti Pihlavan puheenvuorossa kuullaan oluen sielusta, humalasta. Suomalaiset humalat ovat ainutlaatuisia ja poikkeavat eurooppalaisista jalostetuista lajikkeista sekä perimältään että kemialliselta koostumukseltaan.

Laboratorioissa tutkitaan tuttua ja tuntematonta ihmiskunnan ikiaikaista seuralaista. Tiesitkö että hiiva on oikeasti yksisoluinen kotelosieni? Mistä hiiva pitää? Saatko hiivan pulputtamaan? Mikroskooppien alle pääsevät humalakävyn katkero- ja aromiyhdisteitä sisältävät lupuliinirakkulat. Ideaverstaalla valmistetaan lasin- tai tuopinalusia tieteellisellä twistillä. Aluset sopivat niin kofeiinipitoisille juomille, lemmenjuomille, ystävyyden maljoille kuin myös oluelle. Uniikin lasinalusen saa viedä kotiin suojelemaan pöytää siltä varalta, että maljasi läikkyy yli.

Aika hapokasta -tiedeteatteriesityksessä pääset tapaamaan oluen pahimman vihollisen, näet mikä oluesta tekee hapokasta ja millä sen saa kuohuamaan kunnolla. Tiedettä pallolla -kohteen tietovisassa pohditaan yhdessä enemmän tai vähemmän olueen ja tieteeseen liittyviä kysymyksiä. Seikkaillaan hieman maailmalla, vaan onnistutaanko pitämään jalat tukevasti Maan pinnalla?

Ole kaveripiirisi oluttietäjä tai loista olutsommelierinä! Tapahtumatorin esityksissä opit hetkessä oluen perusasiat maistamisesta maun arvointiin sekä oluen ja ruuan yhdistämisestä. Saat vinkit siitä, miten järjestään oluttasting ja mitä oluen tarjoilemisessa pitää huomioida, että se maistuu parhaimmalta. Opastajana toimii Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen.

Illan monipuolisesta olutvalikoimasta vastaavat Tiederavintolan lisäksi tapahtumassa mukana olevat pienpanimot. Viking Maltin esittelypisteellä pääset kuulemaan, miten mallas, oluen pääraaka-aine, saa alkunsa. Miltä mallas maistuu? Kuinka paljon mallasta tarvitaan pullolliseen olutta?

Illan letkeistä rytmeistä ja rennosta tunnelmasta vastaa DJ Diasetyyli. Tapahtuma on K-18 ja koko Heureka on illan ajan anniskelualuetta. Liput 15 e. Vapaaliput tai Heureka Club-vuosikortti eivät käy tapahtumaan.

Ei myöskään haittaa, vaikka bisse ei olisi ollenkaan sinun juttusi. Heurekan näyttelyt ovat avoinna koko tapahtuman ajan. Näe Jättimäiset dinosaurukset ennen kuin on liian myöhäistä. Aivot narikasta! -näyttelyssä pidetään huolta aivoista monella eri tavalla. Illan aikana pääset myös tutustumaan kiertotalouden kiemuroita avaavaan Kiertotehdas-näyttelyyn. Planetaariossa paistatellaan auringossa uutuuselokuvan Elävä aurinko parissa. Huomioithan, että lippu planetaarioelokuvaan tulee varata etukäteen Heurekan nettisivuilta.

Tapahtumalipun hintaan kuuluvat näyttelyt ja tapahtuman ohjelma. Tapahtumassa tarjolla olevat oluet ja muut tarjottavat ovat omakustanteisia.

Muutokset ja lisäykset ovat mahdollisia!

The event program is in Finnish but all the workshops, planetarium film and performances are suitable for everyone. Lectures in auditorium Virtanen are in Finnish.