Details
Date:

October 12

Time:

17:30 - 19:00

Event Category:

Pori

Click to Register: Click to Register
Venue

Rosenlew-museo

Pori, Finland

Rosenlew-museon yleisöluentosarja kertoo tekstiiliteollisuudesta, designista, kuoseista, väreistä ja suunnittelijoista. Luennot ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. Ne pidetään maanantaisin klo 17.30 Rosenlew-museossa, Kuninkaanlahdenkatu 14, Pori. Osa luennoista julkaistaan myös museon YouTubessa. Luentosarja järjestetään yhteistyössä Satakunnan Museon ystävät ry:n kanssa. Tervetuloa!
(Kuva: Ambiente-kangasta. Teppo Moilanen, Tampereen museot.)

Ohjelma:
24.2. Matin päivän luento: Suomalainen painokangassuunnittelu. TaM Camilla Pulkkinen

Luennolla käydään tiivistetysti läpi painokankaiden suunnittelun historia Suomessa niin teollisuudessa, pienemmissä yrityksissä kuin ateljeissa. Luento johdattaa Rosenlew-museossa keväällä alkavan Ambiente-näyttelyn teemaan.

30.3. Metsovaara design -painokankaat, prof. Heidi Pietarinen, Lapin yliopisto

Tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaaran (1927-2014) ensimmäinen Kukka-painokangasmalli painettiin vuonna 1962 Tampellan Lapinniemen tehtaalla. Mistä tunnistaa Metsovaaran painokankaat tai miltä tuntuu Lappi-satiinin kiiltävä ylellisyys?

20.4. Marimekko-Printex – 70 vuotta kangasmalleja ja kokoelmia. Amanuenssi Harry Kivilinna, Design-museo

Marimekko – suomalaisen designin lippulaiva – on vuosikymmenien ajan säilyttänyt omaperäisen linjansa. Design-museon amanuenssi Harry Kivilinna kertoo Marimekon vaiheista, estetiikasta, keskeisistä suunnittelijoista ja kangasmalleista.

4.5. Forssan painokankaat: retroa, kukkia, op-taidetta. FM Kristiina Huttunen, Forssan museo

Forssassa on painettu kangasta vuodesta 1861. Millaisia olivat tekstiilisuunnittelijat kuosien takana? Tutustu mm. Arja Mattilan, Pirkko Hammarbergin ja Aini Vaarin retrokuoseihin runsaan kuvallisen katsauksen muodossa!

11.5. Porin puuvillan ateljeessa. Raili ja Juhani Konttinen Porin Puuvilla Oy:n painokangassuunnittelijoina 1955-1976. TaM, KM Noora Jaakkola

Porin Puuvillaan perustettiin painokangassuunnitteluateljee 1950-luvulla. Aiemmin käytettyjen ulkomaisten kangasmallien rinnalle rakentui vähitellen vahva suomalaisten suunnittelijoiden painokangasmallisto. Luento valottaa painokangassuunnittelun historiaa Porin Puuvillalla kahden tehtaan pitkäaikaisen suunnittelijan, Raili ja Juhani Konttisen työuran näkökulmasta.

12.10. Timo Sarpaneva ja Ambiente. Marjatta Sarpaneva

Timo Sarpaneva (1926-2006) on maailman tunnetuimpia lasitaiteilijoita ja monipuolisen uran tehnyt muotoilija. Ambiente oli hänen urallaan lyhyt mutta tärkeä vaihe. Luennolla Marjatta Sarpaneva muistelee taiteilijan värikästä suhdetta Ambiente-kankaisiin.